We zitten dagelijks op het internet, maar denken vaak niet na over alle persoonlijke gegevens die daarbij verzonden worden. Gegevens zoals je locatie, je IP-adres, je besturingssysteem en nog veel meer gegevens zijn eenvoudig in te zien door online diensten. Deze gegevens kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt voor het tonen van relevante advertenties, maar ook voor kwaadaardige praktijken. Daarom is het belangrijk om diensten te gebruiken die jou kunnen helpen om anoniem het internet op te gaan.

VPN
Een VPN, of “virtual private network” is een dienst die je internetverbinding beschermt door gegevens te versleutelen voordat deze gegevens over het internet worden gestuurd. Op deze manier zijn de gegevens onleesbaar wanneer ze worden onderschept door hackers en andere kwaadaardige personen. Je surft anoniem op het internet omdat details zoals je IP-adres en locatie niet meer zichtbaar zijn. Dit is prettig wanneer je bijvoorbeeld regelmatig torrents aan het binnenhalen bent en niet wilt dat andere mensen weten wat jij allemaal download.Ook ben je vrijer op het internet, omdat je toegang kunt krijgen tot websites en online diensten die voorheen geblokkeerd waren. Dit is mogelijk omdat een VPN-dienst jouw computer of smartphone een andere IP-adres kan geven die afkomstig is van een VPN-server in een ander land. Dus wanneer Google-diensten in jouw land geblokkeerd zijn, dan selecteer je in je favoriete VPN-app gewoon een ander IP-adres uit een land waar Google-diensten wel beschikbaar zijn. Op deze manier lijkt het alsof jouw apparaat in dat land staat, waardoor je zonder problemen diensten kunt gebruiken die voorheen geblokkeerd waren.

Incognito modus
Een VPN is altijd aan te raden, maar een andere handige tool die het mogelijk maakt om anoniem het internet op te gaan staat bij de meeste mensen al op hun computer. Dit is namelijk de ingebouwde “incognito modus” in webbrowers. Deze modus is onder andere aanwezig in de Chrome browser van Google en te openen met Ctrl + Shift + n op Windows of met   + Shift + n op Mac. Ook op Android en iOS is de incognito modus aanwezig.

Wanneer je via de incognito modus het internet op gaat slaat de browser geen informatie op over de websites die je bezoekt. Dit zorgt voor extra privacy, omdat gegevens zoals je zoekgeschiedenis, cookies en wachtwoorden niet worden opgeslagen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld anoniem online gokken zonder dat jouw huisgenoten dit kunnen terugvinden wanneer ze dezelfde pc gebruiken. Dit is echter niet genoeg om veilig te internetten, want persoonlijke gegevens zoals je IP-adres en je locatie worden nog steeds over het internet opgestuurd. De incognito modus zorgt dus alleen voor anonimiteit op de computer zelf, niet online. Daarom is het gebruik van een VPN de beste optie.