Veel mensen kunnen niet zonder hun laptop of pc, maar vergeten vaak een aantal stappen uit te voeren om hun belangrijke documenten en bestanden te beschermen. Daarom zetten wij in dit artikel een aantal punten op een rijtje die ervoor moeten zorgen dat je jouw computer met een gerust hart kunt gebruiken.



Wachtwoorden
Voor veel mensen lijkt dit misschien een onnodige tip, maar zorg ervoor dat je jouw computer voorziet van een wachtwoord. Zelfs wanneer je de computer alleen binnenshuis gebruikt is het belangrijk om een wachtwoord in te stellen. Dit is nodig voor het geval iemand bij jou in huis inbreekt of van een afstand je computer probeert te hacken. Gebruik geen standaard wachtwoord die je ook voor andere zaken gebruikt. En maak helemaal geen gebruik van wachtwoorden als 123456, een wachtwoord die veel mensen gek genoeg nog steeds gebruiken.

Verbinden met veilig netwerk
Elke computer is tegenwoordig verbonden met een netwerk. Het beveiligen van het netwerk is net zo belangrijk als het beveiligen van een computer. Zorg er daarom voor dat je een streng wachtwoord gebruikt in je router en ook de instellingen van de ingebouwde firewall zo streng mogelijk instelt. Daarnaast is het aan te raden om alleen websites te bezoeken die gebruik maken van SSL. Dit zijn websites die beginnen met https://. Websites die beginnen met http:// zijn een stuk minder betrouwbaar.

Beveiligde browser
Wanneer je eenmaal verbonden bent met een netwerk is het verstandig om een veilige browser te installeren. Een aantal bekende browsers zijn Chrome, Safari en Firefox. Deze browsers geven overigens ook aan wanneer je een onbetrouwbare website bezoekt. Installeer geen onnodige plug-ins voor deze browsers.

VPN
Wanneer je websites wilt bezoeken die je in bepaalde landen niet kunt bereiken, of wanneer je volledig anoniem wilt browsen, dan gebruik je in sommige gevallen een zogeheten VPN. Hierbij ga je het internet op via een omweg, waardoor het lijkt alsof je pc in een ander land staat. Er zijn echter een hoop VPN aanbieders, die niet allemaal even betrouwbaar zijn. Daarom is het belangrijk om gebruikersbeoordelingen te lezen voordat je een VPN-service kiest. Zo weet je bijvoorbeeld dankzij deze Goose VPN review de voordelen en nadelen van deze VPN-aanbieder.

Automatisch software-updates installeren
Ontwikkelaars brengen regelmatig updates uit om software te voorzien van nieuwe functies, maar ook om de software beter te beveiligen. Het is daarom aan te raden om software-updates automatisch te laten installeren, zodat je nooit een beveiligingsupdate overslaat.

Back-up maken
Zelfs een perfect beveiligde computer kan kapotgaan. In zo’n geval kun je al je belangrijke bestanden en foto’s kwijtraken. Daarom is het aan te raden om regelmatig een back-up te maken. Deze back-up kun je opslaan op een usb-stick of harde schrijf, maar je kunt je bestanden ook online opslaan in de Cloud. Het is aan te raden om zowel online als offline een back-up te maken. Dankzij handige tools is het niet eens nodig om elke keer handmatig een back-up te maken. De back-ups kunnen gewoon automatisch om de zoveel dagen worden bijgewerkt.

Software installeren
Installeer nooit illegale software. Illegale downloads zijn in sommige gevallen namelijk uitgerust met malware die persoonlijke informatie kan stelen. Ook is het verstandig om software die je niet meer gebruikt te verwijderen. Op deze manier hou je een overzichtelijke computer, weet je precies wat er allemaal op je computer aanwezig is en verklein je de kans dat software voor problemen kan zorgen.

Beperk rechten van een account
Als laatste is het aan te raden om de rechten van een account te beperken. Wanneer bijvoorbeeld je hele gezin gebruik maakt van dezelfde computer, is het moeilijk bij te houden wie welke websites bezoekt en wat voor software ze installeren. Geef je kinderen daarom beperkte rechten en alleen jezelf administratierechten.

Hebben jullie nog handige tips? Deel het dan in de reacties hieronder.