Samsung heeft een nieuwe externe harde schijf geïntroduceerd die in september op de markt zal verschijnen. De harde schijf maakt gebruik van het nvme-protocol en kan via Thunderbolt 3 worden aangesloten op de computer.Er komen drie versies van de X5 op de markt met 2TB, 1TB en 500GB opslagruimte. De goedkoopste uitvoering kost 410 euro.

De Samsung X5 ssd’s hebben een usb-c-aansluiting, maar werken met Thunderbolt 3. De ssd werkt dus alleen met laptops en computers die een Thunderbolt 3-aansluiting hebben. Dankzij deze aansluiting kan de ssd met een theoretische bandbreedte van 40Gbit communiceren. Samsung geeft zelf aan dat de 2TB en 1TB ssd’s een sequentiële lees- en schrijfsnelheden hebben van 2800MB/s en 2300MB/s. De 500GB-variant heeft een maximale schrijfsnelheid van 2100MB/s.

De Samsung X5 heeft een metalen behuizing, weegt 150 gram en meet 119x62x19,7mm. De X5 is robuust waardoor een val van 2 meter volgens Samsung geen probleem is. Dankzij een intern koelsysteem worden de ssd’s niet te warm.

De ssd’s in de X5-serie zijn een stuk duurder en wat groter dan de ssd’s in de T5-serie, die Samsung eind vorig jaar op de mark bracht. Wel werkt de T5-serie met het sataprotocol, waardoor deze serie minder snel is.

via [tweakers]