Onderzoekers van de universiteiten Harvard en Yale denken een nieuwe manier te hebben gevonden om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Ze willen de zon verdonkeren met chemicaliën.Volgens de onderzoekers kunnen we de opwarming van de aarde halveren door de zon te verdonkeren. Om dit te doen moeten chemicaliën de atmosfeer ingebracht worden op een hoogte van ongeveer 19 kilometer. Deze chemicaliën dimmen het zonlicht, waardoor de stralen de Aarde minder zouden opwarmen.

Momenteel bestaat er geen vliegtuig dat 19 kilometer hoog kan vliegen, waardoor de wetenschappers een nieuw soort van tanker moeten ontwikkelen die de chemicaliën wel zo hoog kunnen krijgen. “We kunnen een nieuw soort van tanker ontwikkelen dat de nodige capaciteit daarvoor heeft. Dat zou technisch niet al te moeilijk zijn en ook niet excessief duur“, aldus de wetenschappers.

Volgens de wetenschappers zou het in eerste instantie 3,5 miljard dollar gaan kosten, met vervolgens een jaarlijkse kost van 2,25 miljard dollar.

Aan deze oplossing tegen het opwarmen van de aarde zitten echter ook potentiële risico’s verbonden. Zo kan de techniek opbrengsten uit gewassen terugdringen en droogte en extreem weer veroorzaken. Daarnaast moeten landen overleg houden over het luchtruimen.

Ook zijn andere wetenschappers sceptisch tegenover het rapport van de universiteiten. “Het probleem met het klimaat op die manier beïnvloeden is dat het maar een pleister is op een probleem dat zal blijven.

via [gva]