Wetenschappelijke hebben met een foto bewezen dat zwarte gaten bestaan. Het vermoeden was er al, maar dit was gebaseerd op indirecte waarnemingen en theorieën. Het daadwerkelijk fotograferen van een zwart gat was tot nu toe nog niet gelukt.



Onderzoekers zijn er in geslaagd om de schaduw van de waarnemingshorizon vast te leggen op een foto. Dit was mogelijk door bestaande radiotelescopen wereldwijd samen te laten werken, zodat een gigantische virtuele telescoop ontstond. Sheperd S. Doeleman, de projectdirecteur van het Event Horizon Project, laat weten dat meer dan 200 wetenschappers uit 18 landen hebben samengewerkt.

Op de bovenstaande foto zien we de schaduw van het zwart gat in het centrum van Messier 87, een zwaar sterrenstelsel in de Virgocluster. Een zwart gat is een enorme hoeveelheid materie die in een heel klein gebied verzameld is. Hierdoor ontstaat een supersterk zwaartekrachtsveld waar niets aan kan ontsnappen als het te dicht in de buurt komt. Het zwarte gat op de foto staat 55 miljoen lichtjaar van de aarde en is 6,5 miljard keer zo zwaar als onze zon.

bron [scientias.nl]