Superaarde Ontdekt Die Mogelijk Rijk Is Aan Robijnen en Saffieren
Wetenschappers hebben buiten ons zonnestelsel drie superaardes ontdekt. Eén van deze drie zou rijk kunnen zijn aan robijnen en saffieren.
Exoplaneet HD219134 b is ongeveer vijf keer zo groot als de aarde, vandaar dat de planeet een superaarde wordt genoemd. HD219134 b staat in het sterrenbeeld Cassiopeia, is 21 lichtjaren van ons verwijderd en staat zo dicht bij zijn moederster dat op het hemellichaam een jaar slechts drie dagen duurt.
In tegenstelling tot de aarde beschikt de planeet waarschijnlijk niet over een massieve kern van ijzer. Inplaats daarvan bestaat de planeet uit calcium en aluminium. Deze samenstelling zorgt ervoor dat de planeet waarschijnlijk voor een groot deel bestaat uit robijnen en saffieren.
Astrofysicus en hoofdonderzoeker Caroline Dorn zegt dat de planeet wellicht blauw en rood glinstert. Volgens Caroline Dorn is deze superaarde bijzonder, omdat hij compleet anders is dan de meeste planeten die op onze aarde lijken. Ze noemt het een “nieuwe, exotische klasse van superaardes”, die ontstaan bij hoge temperaturen doordat ze dicht bij hun moederster staan.
HD219134 b, en de twee andere superaardes 55 Cancri e en WASP-47 e zijn aan de oppervlakte een paar duizend graden Celsius. Hierdoor is de atmosfeer al lang verdampt. Ook zouden de planeten geen magnetisch veld hebben omdat ze nauwelijks ijzer bevatten.
De resultaten van het onderzoek naar de planeten zijn gepubliceerd in het Britse wetenschapsblad MNRAS.
via [nu.nl]
Geef een antwoord