Vandaag om 19.30 uur Nederlandse tijd zal SpaceX voor het eerst een Falcon Heavy-raket lanceren. De Falcon Heavy is de krachtigste raket die momenteel in gebruik is. Zo kan de raket een voorraad van 63.800 kilo in een lage baan rond de aarde brengen of 16.800 kilogram naar Mars sturen.De lancering van de Falcon Heavy is erg belangrijk. Elon Musk, de baas van SpaceX, wil deze raket later namelijk gebruiken om mensen op Mars te zetten en ruimtetoeristen rond de maan te laten vliegen. Toch laat Elon Musk weten dat er een grote kans bestaat dat de lancering later vandaag niet helemaal volgens plan zal verlopen.

Om de lancering nog spannender te maken heeft SpaceX wel een heel bijzondere lading geplaatst in de raket. Normaal worden test raketten gevuld met beton of stalen balken om een zware lading te simuleren, maar dat is volgens Elon Musk te saai. Daarom zal vanavond een rode Tesla Roadster worden gelanceerd. In de auto zien we een gloednieuw SpaceX-ruimtepak.

Testvluchten van raketten bevatten normaliter massa-simulaties in de vorm van betonnen of stalen blokken, aldus Musk. Dat lijkt extreem saai (…) en dus besloten we iets ongebruikelijks te doen.

Starman in Red Roadster

A post shared by Elon Musk (@elonmusk) on

Het is de bedoeling dat de raket in een ovaalvormige baan rond de zon, tussen de baan van de aarde en Mars belandt. Vervolgens zal de auto vele jaren door de ruimte zweven. De auto kan echter ook al bij de lancering exploderen. Laten we dus duimen op een goede lancering.

Verloopt alles volgens plan, dan hoopt SpaceX drie van de boosterraketten na lancering weer heelhuids op aarde te laten landen. Twee van de boosterraketten zullen landen op het vaste land en één op een drijvend platform in de Atlantische Oceaan.

De lancering is in de onderstaande stream live te volgen.

via [scientias]