Ruimteorganisaties Werken Aan 38 Kilometer Hoge Lift
We schrijven veel over SpaceX en Boeing die toeristen de ruimte in willen lanceren, maar er zijn ook Ruimteorganisaties en bedrijven die werken aan een enorme lift waarmee passagiers 38 kilometer de lucht in kunnen om de aarde in zijn geheel te kunnen zien vanuit de ruimte.
De Russische wetenschapper Konstantin Tsjolkovsky bedacht in 1895 al dat het in de toekomst mogelijk zou moeten zijn om een soort luchtkasteel in een geostationaire baan te plaatsen, waardoor de luchtkasteel net zo snel met de aarde meedraait. Met een lange kabel zou je de luchtkasteel dan kunnen verbinden met een lang gebouw op aarde.
In 1979 beschreef de beroemde science-fictionschrijver Arthur C. Clarke in het boek ‘The Fountains of Paradise’ al een echte ruimtelift, waarmee goederen en mensen via een kabel de ruimte in gestuurd kunnen worden. Twee mooie vooruitziende ideeën die langzaam werkelijkheid lijken te worden.
Het bedrijf SpaceX van Elon Musk heeft de afgelopen jaren veel mogelijk gemaakt, maar het kost nog altijd ongeveer 3.500 euro per kilo materiaal om een object in een baan om de aarde te schieten. Met een ruimtelift zou dit nog maar 220 tot 880 euro per kilo kosten, aldus het International Space Elevator Consortium (Isec).
Om een ruimtelift mogelijk te maken zal er vanaf een eiland in zee “boven de evenaar” een lange ketting aan een platform in de ruimte worden vastgemaakt. Om deze ketting zal een lift worden gebouwd met daaraan capsules. In deze capsules kunnen mensen en materiaal omhoog en naar beneden worden gestuurd.
Het Japanse bedrijf Obayashi heeft al materiaal naar het internationaal ruimtestation ISS gelanceerd om een eerste ruimte-experiment uit te voeren. Bij de proef zal een kleine capsule aan een stalen ketting van 10 meter op en neer bewegen. Bij de uiteindelijke ruimtelift zal de kabel worden gemaakt van grafeen, een materiaal dat honderd keer sterker is dan staal. Obayashi wil de capsule heen en weer laten bewegen via magnetische velden, maar het Amerikaanse Isec wil dat doen met een krachtige laser.
Obayashi verwacht dat de lift in totaal 8,5 miljard euro kost en dat de lift in 2050 gebruikt kan worden. De Chinezen zijn echter ook met een ruimtelift bezig en beweren deze al in 2045 in gebruik te kunnen nemen. Kortom, de race om de eerste ruimtelift is nu echt begonnen.
via [ad]
Geef een antwoord