De Amerikaanse Parker Solar Probe heeft een record verbroken door met een snelheid van 246.960 kilometer per uur door de ruimte te vliegen. Nog nooit vloog een sonde zo snel door de ruimte.Met een snelheid van 246.960 kilometer per uur kan de ruimtesonde in 10 minuten een rondje rondom de aarde vliegen. De Parker Solar Probe zal dit record overigens constant blijven verbreken, want in 2024 haalt de Parker een snelheid van ruim 692.000 kilometer per uur, aldus NASA.

Parker is onderweg naar de zon, die hij de komende jaren zal bestuderen. Maandag verbrak Parker ook al een ander record, namelijk de kortste afstand tot de zon. 42,8 miljoen kilometer om precies te zijn. Voorheen stonden beide records op naam van de Duits-Amerikaanse zonnesonde Helios 2 uit 1976.

De Parker Solar Probe gaat onderzoek doen naar de zonnewind, oftewel stroom geladen deeltjes die de zon constant afvuurt. Hierdoor is de ruimtesonde in staat om temperaturen van 1400 graden Celsius te weerstaan. Het is de bedoeling dat de sonde zeven jaar lang ovale banen rond de zon gaat draaien. In 2024 komt Parker het dichtstbij de zon met een afstand van slechts 6 miljoen kilometer.

via [telegraaf]