Op 21 januari is “een van haar mooiste shows” in de ruimte zichtbaar. Op deze dag vinden drie gebeurtenissen tegelijk plaats, een supermaan, een bloedmaan en een wolfmaan. Oftewel een ‘super-bloed-wolfmaan’.Om de 29 dagen kunnen we genieten van een zogeheten supermaan. Op deze dag bereikt de maan de kortste afstand tot de aarde en lijkt het hemellichaam feller en groter. Ondanks dat de supermaan maandelijks voorkomt is deze maar drie keer per jaar in Nederland te zien.

Wanneer er een totale maansverduistering plaatsvindt noemen we dat een bloedmaan. Er ontstaat een rode gloed doordat de aarde de zonnestralen tegenhoudt. De aarde blokkeert de rechtstreekse verlichting van de zon, maar via de dampkring buigt een klein beetje licht af naar de maan. Omdat de kleur rood het best wordt afgebogen kleurt de maan rood.

Elke 29,5 dag is er een volle maan. De eerste volle maan van het jaar noemen we een wolfmaan. Op 21 januari vallen de supermaan, de bloedmaan en de wolfmaan samen. Mensen in Noord- en Zuid-Amerika, West-Europa en Afrika kunnen de maansverduistering het beste zien. De maansverduistering begint al rond 3.36 uur, maar om 6.13 uur bereikt de maansverduistering zijn hoogtepunt.

via [ad]