Eerder deze maand raakte NASA’s ruimtetelescoop Hubble een gyroscoop kwijt, waarna NASA besloot om de ruimtetelescoop in slaapstand te zetten. De afgelopen weken heeft NASA gezocht naar een oplossing, die nu is gevonden.



Hubble kreeg in 2009 zes nieuwe gyroscopen die ervoor moesten zorgen dat de ruimtetelescoop nog jaren gebruikt kon worden. Hubble heeft namelijk maar drie gyroscopen nodig om goed te functioneren. Helaas vielen eerder al twee gyroscopen uit en begaf deze maand ook een derde gyroscoop het. Er bleven dus nog drie gyroscopen over, maar al snel bleek dat één van deze drie niet goed genoeg functioneerde om de uitgevallen gyroscoop te vervangen. Hubble had dus maar twee gyroscopen tot zijn beschikking, niet genoeg om optimaal te functioneren.

Nu heeft NASA echter aangekondigd dat het toch gelukt is om de reserve-gyroscoop weer aan de praat te krijgen, waardoor de ruimtetelescoop weer over drie volledig operationele gyroscopen beschikt.

Toen NASA Hubble lanceerde was het de bedoeling dat de ruimtetelescoop 15 jaar zou meegaan. Inmiddels is het 28 jaar later en functioneert Hubble nog steeds. De lancering van de opvolger, de James Webb-telescoop, staat gepland op 20 maart 2021.

via [scientias]