NASA is van plan om in 2023 een telescoop te lanceren die moet onderzoeken hoe het universum is ontstaan. De telescoop zal data verzamelen van de eerste momenten uit de geschiedenis.NASA heeft een budget van 242 miljoen dollar voor de zogeheten Spherex-missie. De missie zal na de lancering ongeveer twee jaar duren. De telescoop zal optisch licht en nabij-infraroodlicht onderzoeken en gegevens van driehonderd miljoen sterrenstelsels en honderd miljoen sterren uit het Melkwegstelsel verzamelen. Opmerkelijk is dat het licht van sommige sterrenstelsels er meer dan 10 miljard jaar over hebben gedaan om de aarde te bereiken.

Tijdens de twee jaar durende missie zal ook worden gekeken naar water en organische moleculen binnen ons Melkwegstelsel. Dit zijn namelijk essentiële bouwstenen voor het ontstaan van leven zoals wij dat kennen. De Spherex zal elke zes maanden de gehele hemel in kaart brengen, in een veel hogere resolutie dan tot nu toe gedaan is.

Alle verzamelde data zal bijdragen aan het beantwoorden van een van de grootste mysteries in de wetenschap. Wat zorgde ervoor dat het universum in minder dan een nanoseconde uitzette na de oerknal?

via [tweakers]