Wetenschappers hebben op Mars een meer ontdekt met daarin vloeibaar water. Het meer zou zich onder een ijskap op de zuidpool van Mars bevinden, op een diepte van ongeveer 1,5 kilometer.Het ontdekte meer heeft een diameter van twintig kilometer en is minstens een meter diep. Doordat er op aarde organismen overleven in vergelijkbare omstandigheden zou er ook leven mogelijk kunnen zijn in dit meer. Dit vertelt hoofdonderzoeker professor Roberto Orosei van het Italiaanse National Institute for Astrophysics. Bewijs voor leven is er echter nog niet.

Dit is een plek op Mars waar leven mogelijk zou kúnnen zijn. Het is niet meteen de ideale vakantieplek, maar er zijn organismen op Aarde die overleven in vergelijkbare omstandigheden.

Het meer is ontdekt door Marsis, een radar aan boord van de Mars Express-satelliet van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.

Astrofysica Leen Decin van de universiteit van Leuven heeft tegen Het Laatste Nieuws aangegeven dat vloeibaar water als een soort “katalysator” werkt om levende organismen te krijgen.

Het meer kan een aanwijzing zijn dat er op Mars een omgeving is waar dat proces zou kunnen plaatsvinden. Dit is het beste bewijs van vloeibaar water op een planeet die niet de onze is.

Het is de bedoeling om het meer verder te onderzoeken met nieuwe robotjeeps die dieper kunnen boren.

via [welingelichtekringen]