NASA heeft bekendgemaakt dat de Kepler-ruimtetelescoop opnieuw uit de slaapmodus is gehaald. Op 29 augustus is Kepler begonnen aan de negentiende observatiecampagne.Kepler is begonnen aan een nieuwe observatiemissie. Bij het ontwaken van de telescoop bleek dat één van de thrusters ‘vreemd gedrag’ vertoonde, waardoor de telescoop minder goed kan richten. Ook is het onduidelijk hoeveel brandstof er nog over is.

Eerder schreven wij al dat het onduidelijk was of een negentiende missie mogelijk zou zijn, vanwege een laag brandstofniveau. NASA heeft Kepler al meerdere keren in slaapstand gezet om te onderzoeken in welke staat de ruimtetelescoop zich bevond en hoeveel brandstof de telescoop nog overhad. Voor het vesturen van data naar de aarde is brandstof nodig, omdat de Kepler de antenne moet richten naar de aarde. Kepler heeft sinds de eerste missie 2652 exoplaneten ontdekt.

In april zal een nieuwe ruimtetelescoop worden gelanceerd die Kepler moet vervangen. De zogeheten TESS is krachtiger en kan een stuk groter gebied verkennen.

via [tweakers]