De twee rovers die door het Japanse ruimtevaartuig Hayabusa2 op planetoïde Ryugu zijn geplaatst, hebben opnieuw foto’s gemaakt en gedeeld. De rovers hoppen momenteel over de planetoïde om het oppervlak te verkennen.Hayabusa2 dropte op 21 september twee springende rovers op planetoïde Ryugu. De rovers zijn slechts 18 cm breed en 7 cm hoog. Door te ‘hoppen’ bewegen de rovers over het oppervlak van Ryugu. De rovers zijn uitgerust met camera’s, waardoor wij af en toe kunnen meekijken.

De rovers hebben de simpele namen Rover 1A en Rover 1B. Op de bovenstaande foto zien we Rover 1B vlak voordat het robotje een sprong maakte. De onderstaande foto’s zijn gemaakt tijdens de sprong.

Ook Rover 1A heeft een aantal foto’s gedeeld. Zo zien we onder andere een mooie close-up van het gesteente op de planetoïde.

Ook zien we de schaduw van de Rover 1A. In de onderstaande foto is de pin en de antenne te zien die op de rover gemonteerd zijn. De pin beschermt de zonnecellen bij het landen. Ook zit hier een temperatuursensor in verwerkt om de oppervlaktetemperatuur te meten.

Rover 1B heeft ook nog een korte “video” gemaakt die bestaat uit 15 frames. We zien duidelijk de zon, waar Ryugu in een baan rondom cirkelt.

via [scientias]