De Japanse ruimtesonde Hayabusa2, die in juni aankwam bij de planetoïde Ryugu, heeft twee rovers losgelaten. Beide rovers zijn succesvol op Ryugu geland en hebben al foto’s en data verzonden.De Japanse ruimtevaartorganisatie heeft bekendgemaakt dat één van de rovers zich momenteel op het oppervlak van de planetoïde verplaatst. Dit doet de rover door kleine sprongetjes te maken. Het succes van deze ruimtemissie is goed nieuws voor de Japanse ruimtevaartorganisatie, aangezien 13 jaar geleden een vergelijkbare missie mislukte.

Makoto Yoshikawa van JAXA zegt het volgende: “Ik was ontroerd toen ik zag hoe deze kleine rovers met succes het oppervlak van een planetoïde verkennen, omdat we daar in de tijd van de Hayabusa-missie – 13 jaar gelden – niet in slaagden. Ik was met name onder de indruk van de beelden die van dichtbij van het oppervlak zijn gemaakt.

Rover-1A maakte de bovenstaande foto en Rover-1B de onderstaande foto. Als alles volgens plan gaat zal Hayabusa2 in oktober de MASCOT-lander naar Ryugu sturen. In 2019 moet de sonde een kleine krater op de planetoïde maken en materiaal uit de krater terug naar de aarde brengen. Hayabusa2 zal de materialen ergens eind 2020 op aarde afleveren.

via [scientias]