De InSights-lander is om 20.54 uur Nederlandse tijd op Mars geland. De lander heeft de laatste 7 minuten van de reis, die NASA ook wel ‘seven minutes of terror‘ noemt, goed doorstaan.In 7 minuten tijd moest InSights zijn snelheid terugbrengen van 19.800 kilometer per uur naar 8 kilometer per uur. Dit is een zware taak, maar NASA heeft bekendgemaakt dat alles volgens plan ging en de lander nu op Mars staat.

De landing lijkt volledig volgens het boekje te zijn verlopen en InSight heeft gelijk na de landing al een foto opgestuurd. We zien op deze foto een stukje van Mars recht voor de InSight. InSight zal meer details opsturen over de verloop van de afdaling, de landing en de huidige staat van de lander.

We zullen nog wel even moeten wachten voordat InSights onderzoek kan doen op Mars. NASA heeft zo’n twee tot drie maanden nodig voor het installeren en gekalibreerd van de door InSight mee getorste instrumenten. Pas begin 2019 kan InSight onderzoeken hoe Mars in elkaar zit.

Met de InSight-missie wil NASA onderzoeken wat er onder de grond ligt. Zo zal InSight onder andere gaan kijken naar marsbevingen en naar de temperaturen op vijf meter diepte. Deze data moet inzicht geven over hoe Mars in elkaar zit en hoe de planeet is geëvolueerd. Ook komen we mogelijk te weten waarom de planeet zich zo anders gedraagt dan de aarde.

via [scientias]