Onlangs wist het Japanse ruimtevaartuig Hayabusa2 succesvol twee rovers op de asteroïde Ryugu te plaatsen. Het Duits-Franse Mobile Asteroid Surface Scout is nu op dezelfde asteroïde geland. De Mobile Asteroid Surface Scout, ofwel Mascot, zal zestien uur onderzoek doen.Projectmanager Tra-Mi Ho laat op de website weten dat Mascot vanaf een afstand van 51 meter van de asteroïde is afgeschoten en zo’n twintig minuten later heel rustig op het oppervlak is geland. De rover zal 16 uur lang metingen verrichten op de asteroïde. Mascot heeft de bovenstaande foto gemaakt tijdens de afdaling naar het oppervlak van de asteroïde.

Net als de twee Japanse rovers kan de Mascot zich voortbewegen door kleine sprongetjes te maken. De rover gebruikt hiervoor een metalen arm. Mascot zal informatie verzamelen om meer te weten te komen over de geschiedenis van ons zonnestelsel. Zo zal onder andere worden gekeken welke rol koolstofrijke asteroïden zoals Ryugu mogelijk hebben gespeeld bij het ontstaan van leven op aarde.

Mascot heeft een camera, een radiometer, een infraroodspectrometer en een magnetometer aan boord. Zodra de Mascot de benodigde metingen heeft verricht verplaatst de rover zich naar een andere plek.

Mascot is net als de twee Japanse rovers losgekomen van het Japanse moederschip Hayabusa2. Hayabusa2 werd vier jaar geleden gelanceerd om koers te zetten naar 1999 JU3 Ryugu, een planetoïde op zo’n 300 miljoen kilometer van de aarde. In 2020 moet de ruimtesonde weer op aarde terugkeren.

via [tweakers]