Het Chinese ruimtevoertuig Chang’e 4 is succesvol geland op de achterkant van de maan. Dit heeft de Chinese staatsopmroep CGTN bekendgemaakt. Het is voor het eerst dat een voertuig aan deze kant van de maan is geland.De Chinese ruimtevaartorganisatie CNSA lanceerde Chang’e 4 op 7 december. Precies volgens plan lande het voertuig bijna een maand later aan de achterkant van de maan. Voor het eerst sinds de jaren zeventig is iets of iemand op de maan geland. Het voertuig moet de achterkant van de maan in kaart brengen en achterhalen waar de oppervlakte van de maan uit bestaat. Over de achterkant van de maan weten we nog erg weinig, omdat dit gedeelte niet vanaf de aarde te zien is.

Chang’e 4 zal ook een biologisch experiment uitvoeren. Het voertuig heeft namelijk een container meegebracht met daarin een mini-biosfeer en zaden voor aardappels en planten.

China is de komende jaren van plan om de Verenigde Staten en Rusland in te halen als ruimtegrootmacht. China wil volgend jaar een bemande ruimtestation bouwen en is ook van plan om mensen naar de maan te sturen.

via [nu.nl]