Wij zijn dit jaar naar de IFA-beurs geweest, waar ons opviel dat veel fabrikanten televisies toonden met een 8K resolutie. Het is leuk om te zien wat er tegenwoordig mogelijk is, maar heeft de normale consument wel behoefte aan een 8K-televisie?Samsung, LG, Sharp, Vestel en JVC hebben allemaal 8K-televisies getoond tijdens de grote tech-beurs in Berlijn. Zo toonde LG de allereerste 88-inch 8K OLED-scherm. Wij moeten toegeven dat de beelden er erg scherp uitzagen, maar wij zetten wel onze vraagteken bij het nut van zo’n toestel, althans de komende jaren.

Een televisie kan namelijk alleen maar 8K-beelden tonen als de beelden ook daadwerkelijk in een 8K-resolutie zijn opgenomen. Dat is op dit moment vrijwel nooit het geval. De beelden die op de IFA-beurs werden getoond waren uiteraard wel in 8K-resolutie opgenomen, maar als je naar een tv-zender kijkt, een Netflix-serie streamt of een filmpje opzet, dan heb je vrijwel niks aan een 8K-scherm.

Onder andere Samsung werkt aan een oplossing, die lagere resolutie beelden kan omzetten naar een 8K-resolutie. Deze oplossing maakt duidelijk een verschil, maar is nog niet zo goed als originele 8K-beelden. Daar komt nog eens bij dat de televisies voor de gemiddelde consument niet betaalbaar zijn.

Wij kregen hierdoor uiteindelijk de indruk dat de fabrikanten enkel 8K-televisies toonden om elkaar af te troeven, net zoals ze dat een aantal jaren geleden deden met 3D-televisies, wat uiteindelijk ook nooit een groot succes is geworden. We gokken dat we nog heel wat jaartjes moeten wachten voordat we 8K-televisies in een normaal huishouden tegenkomen.