Waarom kiezen voor virtual reality training?
Virtual Reality training komt steeds vaker voor. Bij deze manier van trainen krijgt de cursist een VR-bril op, waarmee deze wordt afgesloten van de realiteit. Specifieke situaties worden gesimuleerd, en de cursist heeft het idee zich echt in de situatie te bevinden. Daardoor wordt de impact van het leren groter.
Ingewikkelde situaties simuleren
Met een virtual reality training kunnen cursusleiders ingewikkelde situaties simuleren. Situaties die te gevaarlijk zouden zijn om niet-digitaal te simuleren, kunnen met deze digitale techniek wel worden gesimuleerd. Dat geeft nog een ander voordeel: cursisten kunnen veilig fouten maken.
Doordat er geen directe consequenties zijn bij het maken van fouten, krijgen cursisten meer zelfvertrouwen. Ze weten wat ze de volgende keer anders moeten doen, en kunnen die kennis in de praktijk gebruiken.
Meer impact
VR trainingen zorgen voor meer impact. Bij virtual reality zet je immers een bril op, en ben je compleet afgesloten van wat er om je heen gebeurt. Er zijn geen andere visuele prikkels, dan hetgeen de cursist door de bril ziet. Dat zorgt voor een hyperfocus met meer impact. De betrokkenheid wordt vele malen hoger. Cursisten komen in een bepaalde flow, en krijgen zo meer leerrendement.
Lagere kosten
Virtual reality is relatief goedkoop. Op de lange termijn zorgt het voor lagere kosten dan een simulatietraining zonder digitale middelen. De kosten kunnen tot wel zestig procent lager zijn. Dat blijkt ook uit een onderzoek van PwC.
De initiële investering om een VR training te laten ontwikkelen, zijn hoger dan bij een offline training, maar bij 3000 trainingen zijn de kosten al 52 procent lager, vergeleken met klassikaal lesgeven.
Persoonlijke ervaring
Trainen met een VR bril maakt iedere ervaring persoonlijk. Bovendien zijn er mogelijkheden om data realtime te analyseren en de training aan te passen op het vermogen van de cursist. Zo kan de complexiteit of het tempo worden verlaagd of verhoogd. Ook kan de cursusleider aanbevelingen doen op basis van voorgaande prestaties.
Goed voor het milieu
Tot slot is een virtual reality training goed voor het milieu. Waar anders moet worden gewerkt met zware apparatuur, machines of met gereedschap die niet milieuvriendelijk zijn, hoeft nu alleen een bril opgezet te worden. Daar komt nog bij dat een VR-training overal gegeven kan worden. Alleen de aanwezigheid van een VR-bril is nodig. Dat houdt in dat reizen naar een training in principe niet meer nodig is. Dat zorgt voor minder belasting van het milieu.
Het ontwikkelen en onderhouden van een digitaal leermiddel is bovendien een duurzame manier van werken. Het is minder arbeidsintensief dan het ontwikkelen van een niet-digitaal leermiddel. Op die manier is het geven van een VR-training dus minder duur en minder belastend voor het milieu.
Geef een antwoord