De politie heeft bekendgemaakt dat in 2017 ongeveer 2000 Nederlanders zijn opgelicht door nep-medewerkers van Microsoft. In totaal hebben deze oplichters ongeveer 7 miljoen euro buitgemaakt.Het aantal slachtoffers dat aangifte heeft gedaan is in 2017 flink gestegen. Zo kreeg de politie in 2016 ongeveer 1100 meldingen binnen. Eén van de slachtoffer werd maar liefst voor 98.000 euro gedupeerd. De Microsoft-scam is al jaren gaande, maar toch zijn er nog steeds erg veel mensen die hiervan niet op de hoogte zijn. Vooral ouderen van boven de 50 jaar vallen voor deze truc.

De scammers bellen vaak vanuit het buitenland en doen zich voor als medewerkers van Microsoft. Vervolgens beweren ze dat er een virus aanwezig is op je computer of dat de licentie van de Microsoft-software is verlopen. Ze vragen de slachtoffers om een programmaatje te installeren, zodat de “Microsoft medewerker” de computer kan overnemen en het probleem kan oplossen. De scammers gebruiken dit programmaatje echter om geld over te maken via Western Union of iTunes-betaalkaarten.

De scam is echter erg eenvoudig te voorkomen. Microsoft laat zijn eigen medewerkers namelijk nooit klanten benaderen. Dus als een zogenaamde Microsoft-medewerker belt kun je de telefoon gewoon ophangen. De politie vraagt Nederlanders om het telefoonnummer van de oplichters vervolgens aan hen door te geven.

via [nu.nl]