Google heeft in maart aangekondigd dat het bedrijf een eigen gamedienst zal lanceren onder de naam Stadia. Deze week heeft Google meer bekendgemaakt over de lancering, de prijs, de beschikbare games en meer.Stadia is een gamedienst waarmee gebruikers voor een vast bedrag per maand games kunnen streamen vanaf een Google server naar een pc, tv, tablet of smartphone. Gebruikers hoeven de games niet op het apparaat te installeren. Ze hebben enkel een stabiele internetverbinding nodig. Google Stadia is vanaf november te gebruiken en kost 10 euro per maand. Google wil in 2020 ook een gratis abonnement introduceren, maar dit abonnement komt uiteraard met een aantal beperkingen. Zo kun je met het zogeheten Stadia Pro-abonnement games streamen met een 4K resolutie, HDR, 60fps en 5.1 surround sound, terwijl het gratis Stadia Base-abonnement alleen ondersteuning heeft voor een maximale beeldkwaliteit van 1080p, 60fps en stereo geluid. Daarnaast zal Google regelmatig gratis games toevoegen aan het Pro-abonnement.

Gamers die dit jaar al gebruik willen maken van Stadia moeten een startpakket aanschaffen. Dit pakket kost 129 euro en bestaat uit een Stadia controller, een Chromecast Ultra “deze is nodig wanneer je Stadia op een tv wilt gebruiken”, het spel Destiny 2, een drie maand abonnement voor jezelf en een drie maand abonnement voor een vriend. Wil je dit pakket niet aanschaffen dan moet je wachten tot 2020. Een losse controller kost 69 euro.

Bij de lancering in november zijn 32 games beschikbaar. Deze games kun je digitaal aanschaffen en vervolgens op al je apparaten spelen. Een aantal titels die je kunt spelen op Stadia zijn:

DRAGON BALL XENOVERSE 2
Gylt
DOOM Eternal
Darksiders Genesis
Wolfenstein: Youngblood
Destiny 2
SAMURAI SHODOWN
The Crew 2
Football Manager 2020
Trials Rising
Assassin’s Creed Odyssey
Rage 2
Ghost Recon Breakpoint
Thumper
Tomb Raider Trilogy
Borderlands 3
The Elder Scrolls Online
NBA 2K
Mortal Kombat 11
The Division 2
Farming Simulator 19
Just Dance
Get Packed
Metro Exodus
GRID
FINAL FANTASY XV
Baldur’s Gate 3

Bij de officiële lancering zal Google de overige titels bekendmaken.

In het begin heeft Stadia alleen ondersteuning voor Pixel-smartphones, gebruikers met een ander Android-toestel of met een iPhone moeten nog wat langer wachten. Het is nog onduidelijk wanneer Google ondersteuning voor andere smartphones zal toevoegen.